Allt och inget

Igår var jag och såg Al Pitcher på Skratta med Käften comedy club (på Railway, ni vet). Det var roligt. Sedan blev det (god!) buffé och några öl också och vidare till de få öppna barer som fanns. En eller två för mycket blev det eventuellt, idag är jag lite seg i huvudet... jaja, hade ju roligt och eftersom jag jobbar typ alla helger är det ju bara att gilla läget och ta tillfället i akt liksom (hehe). Idag jobbar jag några timmar på kvällen. Innan dess ska jag fixa lite ärenden och försöka plugga lite. Ev ta en mini-powernap så jag orkar... puh.
 
Igår hade vi ett datainsamlingsmoment för C-uppsatsen, det gick väldigt bra (så därför var jag ju tvungen att fira sedan på kvällen liksom?).
 
Nu sitter jag här och är sinnessjukt sugen på... något salt. Chips. Vårrullar. Salami. Typ. Men har jag något sånt? Näe...
 
Här är mina och Julles cupcakes från i påskas, ganska goda faktiskt. Men fan vad dålig glasyren blev, nästa gång kör jag eget recept.
 
Kissemissar på kattutställnng. Färgglad domare.
 
Seppo är bra fotpall tycker Athena.
 
Jag lagade för övrigt fiskbiffar här om dagen (tog bild, men den såg inte så aptitlig ut...)
Det är lite annorlunda och nyttigt och gott, hyfsat billigt och enkelt, så det brukar jag göra om jag har några fiskbitar över i frysen.

Jag gjorde typ så här:
1 frys portionsbit lax
2 frysta filéer pangasiusmal (väldigt billig men rätt god fisk)
Dill
Kapris
Sambal Oelek
Salt och (vit)peppar
Pressad citron
1 ägg
En klick creme fraiche

Skär fisken i bitar, spara några cm-stora kuber (jag tycker det är gott att ha lite struktur i) och kör resten i stavmixern. Blanda i resten av fisk-kuberna och övriga ingredienser till en smet, stek på medelhög värme. Servera med en kall sås med yoghurt/creme fraiche och vitlök/örter. Man kan äta dem i hamburgerbröd eller till potatis eller stekta grönsaker. Ja, man kan ju variera sig precis hur man vill.
 
Jag lever ju för övrigt som jag lär också (hehe, oftast), så igår köpte jag en låda ekologiskt kött (från Gnarp, 5 mil härifrån). 10 kg kostar 1200 kr (120 kr/kg alltså), då är hälften köttfärs men det är även lite biff, grytbitar, stekar och lite allt möjligt. Gott kött och jag vet att djuren har det bra, samt att jag stödjer både det svenska och det lokala näringslivet och gör en insats för miljön iom att det är eko. Man kan köpa lite dyrare kött och äta lite mindre av det istället tycker jag.

Överhuvudtaget kan man ju försöka handla smart (med hänsyn till djur och natur). Helst ekologiskt så mycket man kan såklart men man kan också tänka så här:

Kött: köp svenskt, kör dyrare och ät mindre av det (käka vegetariskt ibland).
Fisk: Köp MSC-märkt och/eller ASC-märkt, det är märkningar som står för hållart fiske/fiskodling. Mycket fisk man kan köpa har den här märkningen och det är inte så det är inte så svårt att välja den.
Mejeriprodukter: Köp svenskt!
Frukt och grönsaker: Ät mindre mängd av eller mer ekologiskt av sådant som är värst besprutat, vilket äääär:
Frukt:
Vindruvor
Bananer
Äpplen
Jordgubbar
Odlade blåbär
Nektariner
Persikor
Ananas

Grönsaker:
Potatis
Paprika
Selleri
Spenat
Lök
Morötter

Ät mycket svenskt. Och försök äta sådant som är i säsong. Svenska tomater på sommaren och rotfrukter på hösten till exempel. Ica brukar vara bra på att skylta om det.
Sedan tror jag inte att man måste undvika något helt och hållet (för vafan det är ju gott med persika och det har i alla fall jag aldrig sett ekologiskt av?), men man kan ju minska på konsumtionen och vara medveten om det i alla fall.

Jag gör ju också dåliga val ibland, men det känns bättre att veta om att det finns bättre alternativ än att handla i okunskap. Hehe, knäppt kanske, men så tycker jag.
 
Ibland undrar jag om våra barnbarn kommer se tillbaka på vårt levnadssätt och skaka på huvudet åt oss och tycka att vi var helt galna som stoppade i oss så mycket gifter, behandlade djur som objekt och brutalt förstörde den värld vi bor i.
Jag hoppas det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0