Ännu en vecka+matnörderi

Tiden går seriöst alldeles för fort.
I helgen var vi i Riga, två nätter båt och en natt hotell.
Min födelsedagspresent från Sebastian. Har starka misstankar om att det var för att han ville tillbaka och äta på samma restaurang som vi var på sist vi var där.
Jag hade visserligen inget emot det. Vi åt alltså på Vincents restaurang. Sinnessjukt god mat och den bästa servicen jag någonsin fått på en restaurang. Mycket närproducerat och ekologiskt också. Bara bra råvaror. Ni som ätit på Casiopeija på Casinot och tycker de har god mat, bra service och kreativa presentationer av rätterna... det är ingenting mot den här restaurangen. Rena rama snabbmatsrestaurangen i jämförelse. Det här är en upplevelse, verkligen.
Vi var där i tre timmar och jag överdriver inte när jag säger att vi inte hade en tråkig sekund.

Varning för extremt matnördigt inlägg!
 
Vi började med en fördrink.
...som jag inte kommer ihåg vad det var i den, men den var väldigt god, lite mer bitter än söt, vilket jag gillar.

Sedan kom en amouse bouche, aptitretare (compliments from the chef, ni vet, utan extra kostnad alltså). Denna var någon slags skaldjurssoppa, i en liten kopp, så sinnessjukt god. Till det lite caviar. Till Sebastians hörde ett parmesanflarn, men eftersom det första de gjorde var att fråga om det var något man inte åt (ost då för mig...) så fick jag en liten, ja... ostfri korg till min istället.
 
 
Ibericoskinka (googla) med supergott tunnt bröd som förrätt. Denna skars även upp vid bordet... de rullade alltså ut skär-masinen på en vagn. Allt för showen liksom. En till aptitretare i form av karamelliserade popcorn med havssalt, frysta (vid bordet, i en kastrull) med hjälp av flytande kväve serverades. Om man bet på den och andades ut kom det alltså kall luft - rök. The dragons breath kallade de den. Haha. Kul icebreaker, perfekt om det hade varit en första date ;)

Detta på bilden nedan är alltså flytande kväve ("flytande is"), vilket håller en superlåg temperatur och alltså kan användas till att "snabbfrysa" saker med, är ni med?
Den här bilden stal jag från google... ;)


Vi fick vin rekomenderat av sommeliern, som även berättade om druvan, vilket dristrikt det kom ifrån, kontrollerade att vinet inte var korkskadat och dekanterade (luftade) det innan det serverades till oss. Etc, etc. Allt vid bordet, of course. Väldigt gott var det!
Denna lapp följde med i brödkorgen.
 
 
Palette cleanser innan varmrätten. Stekt glass. Haha. En klick bär-puré som fryses med hjälp av en stekpanna och flytande kväve. Vid bordet såklart. Rätt häftigt och himla kul. Och gott!
 
Höjdpunkten. Wagyukött. Dry aged (hängmörad typ). Jag har ätit det en gång förut, som carpaccio, men jag var tvungen att prova i form av entrecôte också. Wagyu är världsberömt och anses vara ett av världens bästa kött (kobebiff är en typ av wagyu om ni hört talas om det?). Det är kraftigt marmorerat, alltså mycket insprängt fett om ni förstår vad jag menar. Absolut inte senor, utan fett som smälter ut när köttet tillagas och bidrar till att köttet blir smakrikt och saftigt. Den dyraste köttbiten jag någonsin ätit, men så jävla god. Köttet bokstavligen smälte i munnen och gick att skära med gaffel (jag provade). Till det hemlagade pommes och hemlagade såser/köttsky, etc. Men jag hade kunnat äta bara kött. Fy satan vad gott det var.
 
Såklart en till godbit innan efterrätten. Två chokladpraliner med sorbet i. En ljus med citron och en mörk med... tranbär? Hallon? Minns inte. Goda i alla fall.
 
 
Kaffe och rabarbergalette.
Ja, vi var proppmätta sedan. Så en sötsyrlig avslutning var perfekt för mig.

Sedan blev vi hemskjutsade till hotellet av restaurangens egen bil och chaufför.
300 euro (ca 2 680 svenska kronor... enligt google) betalade vi. Inklusive riklig dricks. Ganska mycket pengar men ingenting för det vi fick om ni frågar mig, trerätters, fördrink, vin, kaffe... (bara mitt kött kostade ju 70-80 euro och det fanns ju varmrätter som gick på "bara" 20 euro, samt att vi beställde en hel flaska, rätt dyrt, vin, etc). Det ingick diverse delikatesser, dyra råvaror och non stop service (behövde vi fylla på vatten i glasen själv någon gång? Nope. Det räcker med att man går på toaletten så är en servitör/tris där och byter ens använda servett mot en ren linneservett och skjuter in stolen(!)...)
 
Sjukt bra engelska pratade vår servitör också för övrigt. Tänk om vi haft sådana här ställen i Sundsvall. Fan vad fattig jag hade varit. I love food <3
 
Eh, ja, vi hade kul för övrigt också i Riga, får berätta mer sedan, men detta var höjdpunkten.

Sedan har Athenas operations-sår blivit lite inflammerat också, förmodligen för att stygnen börjat klia och hon har slickat på det, så vi var in till veterinären igår, fick tabletter, salva och antibiotika utskrivet, plus att hon måste ha tratt igen. Hejdå några fler hundralappar. Men det är det värt så länge korven mår bra.

Nu ska jag söka lite vetenskapliga artiklar. Skoj skoj.
Hejs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0