En hållbar matkonsumtion

Nu blir det ett långt inlägg, men ganska viktigt. Tycker jag.
Jag har väl tjatat lite om ekologiskt och sådant förut, men jag kan inte låt bli.
Jag köper verkligen inte allt ekologiskt. Men jag försöker, med mycket.
Ägg, mjölk och bananer köper jag alltid ekologiskt (undantag om man handlar mjölk på en mack och det inte finns typ). Jag köper alltid svenskt kött. Och jag försöker undvika tillsatser.
Och sanningen är att, det blir inte så mycket dyrare. En liter mjölk är bara ett par kronor dyrare, det kan du väl offra? Ekologiskt kött kan kosta en del, men köp åtminstone svenskt då. Köp köttfärs istället för entrecôte om du inte har råd. Ät mindre kött och bättre kött till samma summa. Ät vegetariskt en dag så har du råd med dubbelt så dyrt kött nästa (typ, men ni fattar, eller hur).
 
Jag försöker! Den ekologiska salamin från charken var en av de billigaste till och med.
Det ligger saker där under som inte är ekologiska också förstås, men jag tänker att en ekologisk grönsak är bättre än ingen, eller hur?
 
Så, varför ekologiskt och närproducerat?

För att det är äckligt med besprutade grönsaker. Det är insektsgift som vi äter. Hade du sprayat radar på en sked och slickat på den? I think not.
 
För att i Sverige använder vi inte antibiotika eller hormoner på djur i lika stor utsträckning (endast i medicinskt syfte och inte förebyggande eller för förbättrad tillväxt som i andra länder). Överanvändning av antibiotika leder till resistenta bakterier = det finns inget sätt att ta död på dem längre. De här bakterierna kan överföras till den som äter köttet. Det är oftast ingen fara om det är en frisk människa, om det däremot handlar om en sjuk person... Men hur som helst vill vi väl inte öka resistenta bakterier?
 
Vill du vara med och bidra till att djur har det sämre än de behöver? Trängs i små utrymmen, skadar varandra, sover i sin egen skit, plågas flera mil i lastbil för att gå igenom en stressig slaktprocedur? Fine, köp inte svenskt i sådana fall. (Eller ekologiskt... typ ägg. De flesta eko-ägg är från frigående höns ute och inne. Offra för fan 6 kronor på att hönsen får slippa trängas.)
 
Varför köper jag ekologiska bananer? För att de är en av de mest besprutade frukterna. För att även de som arbetar och bor i anslutning till bananplantagen drabbas av de här gifterna. Men fine, om det är rimligt att bananplantagearbetare blir sjuka för att du ska spara två kronor på en banan så visst. (Ja, väl hårt och kanske lite överdrivet, men köp eko-bananer när du kan, gört bara.)
 
För att köpa svenskproducerat ökar välfärden! Om du köper svenskt kött får du ofta godare och nyttigare kött med mindre miljöpåverkan, samtidigt som du bidrar ekonomiskt till den svenska bondens jordbruk, vilket leder till fler svenska jobb och därmed även fler skatteintäkter! Vilket indirekt bidrar till mer pengar till skola och omsorg. Eller så kan du fortsätta köpa danska plågade grisar och hoppas att staten höjer skatten. På det sättet får du betala mer pengar men får ändå inte bättre kött. Jimmy Fredriksson skrev väldigt bra om det här: http://www.expressen.se/gt/kronikorer/jimmy-fredriksson/fredriksson-vilket-samhalle-vill-vi-ha/
Läs!

För att det är godare, medför mindre miljöpåverkan, nyttigare för dig, då du inte behöver proppa din kropp full med gifter.
Jag tror eller begär inte att alla ska börja köpa allt eko. Herregud, jag är ju själv långt ifrån perfekt. Men köp... 1 eller 3 eller 5 ekologiska och/eller svenska varor nästa gång du handlar? Bestäm dig för att alltid köpa svenskt kött och ekologisk mjölk? Gör något litet!
 
Jag tjänar inte jättemycket pengar. Men jag tycker väldigt mycket om mat. Enligt konsumentverket bör jag och Sebastian lägga 4170 kronor på mat varje månad. Så mycket spenderar vi inte. Och vi äter bra mat, varierat, gott, helt ok nyttigt.

Jag förstår ju om inte alla har samma matintresse och vill lägga varken tid eller pengar på mat. Men ja... jag tycker det är viktigt att prioritera ;)

Mina tips:
Ät varierat; fisk, kött (även köttfärs och kokkött som är billigare), vegetariskt, grönsaker.
Planera och storhandla.
Prioritera. Lägg några kronor på ekologiskt istället för på 10 chokladkakor från Ica Basic.
Ät billigt så har du råd att äta dyrt. Käka havregrynsgröt till lunch ett par dagar så har du råd med en köttbit på fredagkvällen.
Storkok, matlåda, jo men ni kan grejen eller hur?
Släng inte mat, frys in och ät rester.
Handla efter säsong. Köp rotfrukter på hösten och vintern osv.
Köp storpack av sånt som håller. Typ ris, pasta, mjöl.

Ja, inget nytt under solen, men så här tänker i alla fall jag. Men hey, ibland köper jag icas danska grillkorvar och käkar till lunch... jag kanske skärper mig sedan, men. Lite dubbelmoral har jag förstås. Tror dock att det är bättre att göra något bra än inget bra!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0